mybudapest

Hangulatblog szubjektív szemmel. Leszögezném, hogy nem vagyok sem Pulitzer várományos újságíró, sem profi fotós, csak igyekszem néhány budapesti helyszín hangulatát megragadni. A jelszavam: "Mindig az a legrosszabb fénykép, ami el sem készült."

MÁV-Telep II.

mybudapest 2009.04.19. 13:36

 Budapest XV. kerületében található egy igazán lenyűgöző hangulatú zárvány, a MÁV Telep. Az 1910-es évek elején kezdett itt építkezni a vasút, hogy otthont biztosítson a közeli Istvántelki (Landler) Járműjavító kétkezi dolgozóinak. Évtizedekig a kerület egyik legfejlettebb környéke volt, akkoriban a MÁV jó gazdának bizonyult. A terület igazán emberi léptékű, hatalmas előkertekkel, udvarokkal és az elengedhetetlen fehér "máv kerítésekkel".

Közlekedését eleinte csak a telepet hosszában átszelő 65-ös villamos (hampage.hu) határozta meg, mára viszont inkább a rá merőlegesen húzódó M3-as autópálya bevezető szakasza. Elszigetelő hatását csökkentendő három felüljáró is van ezen a kis szakaszon, igaz a nyugati oldalon ma már egy lakótelep terül el.

Jelenleg a terület inkább csak vegetál, szerintem a szó jó értelmében bár a lakók ezt biztosan másként látják. Külső szemmel kellemes lakókörnyezetnek tűnik, a szűk és csendes utcákban jó néhány házat már felújítottak. Egy házról sem mondható el igazából, hogy zavaróan lelakott lenne. A kertek is szépen zöldellnek, nem szemétlerakónak használják a látszólag gondos és kulturált lakók. Mivel nem itt lakom, az infrastruktúráról vagy a mindennapokról nem nyilatkozhatom persze. De laknék itt!

Egy vasárnapi sétát mindenképpen megérdemel ez a már-már skanzennak is beillő telep. További fotók itt>

Címkék: budapest pest xv kerulet mav telep

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mybudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr581074174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása