Budapest panoráma III.: III. kerület, Róka-hegy (280 m)

mybudapest 2012.10.21. 10:00

Tegnap a város legszéle felé vettük az irányt, Óbuda és Üröm határán található a messziről is felismerhető Róka-hegy. Az egykori mészkőbányát itt szerencsére nem töltötték fel szeméttel, ma védett természeti érték és a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából látogatható is: kiépített lépcsőkkel, korlátokkal, turistajelzésekkel könnyítik meg a dolgunkat. Magasságára több adatot is találtam az interneten, nekem a legmagasabb ponton a GPS 280 métert jelzett.

IMGP9437 copy.jpg

Megközelítése a csillaghegyi HÉV irányából több útvonalon is lehetséges, annyit elárulok, hogy mindegyik elég meredek. A piros turistajelzés mentén a legrövidebb és a nagy része erdőben vezet, viszont rengeteg a lépcső. Aki a lassan, de biztosan híve és szereti az aszfalt megnyugtató simogatását a talpa alatt, az Ürömi út - Árvácska utca útvonalon meg is kerülheti a hegyet, majd jobbra lesz egy "hivatalos" bejárat a területre. Ha sötétedés után fennmarad az ember, erre tud a leggyorsabban visszajutni a civilizációba, csak be kell menni a sziklák közti völgybe és a legszélesebb ösvényt követni.

A panoráma mellett kedvelt helye a sziklamászóknak és baráti sütögetéseknek. Természetjáróknak sétaösvényt is kialakítottak, a védett növények mellett a bányának "hála" a kőzetek rétegeit is egyedülálló mélységben vizsgálhatja az erre fogékony látogató. Kisebb-nagyobb barlangok és vájatok is megtalálhatóak, bár nagy részük már tele van szeméttel.

Végül, de nem utolsósorban jöjjenek a képek. (Nagyobb méretben is megtekinthetőek, jobb klikk "megnyitás új lapon".)

a turistajelzés mentén meredek lépcsősor vezet fel:

IMGP9454 copy.jpg

mindkét szikláról nagyon szép a kilátás, 
feljutni a bal oldalira könnyebb:

IMGP9506 copy.jpgIMGP9501 copy.jpg

Óbuda az északibb szikláról:

IMGP9508 copy.jpg

ugyanez a déli szikláról. az előtérben látható "fennsík" a 
Péter-hegy oldalában feltöltött bányaterület,
onnan is nagyon jó a kilátás.

IMGP9462 copy.jpg

Hármashatár-hegy a közelgő naplementében:

IMGP9553 copy.jpg

Békásmegyer és Csillaghegy fényei:

IMGP9555 copy.jpg

a lenyugvó napnak is van ereje:

Untitled_Panorama1 copy.jpg

Címkék: budapest panel város street buda kékóra óbuda panorama urbanista blue hour róka-hegy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mybudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr234860535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása